Energielabel

Voor woningen, apparaten en auto’s zijn er energielabels deze geven aan hoe energiezuinig of juist onzuinig het is. Het energielabel loopt van label A tot G, en bezit je een woning, apparaat of auto met het label A? Dan ben je goed bezig. Dit is namelijk het groenste label en dat betekend dat het naast energie en geld besparing ook goed is voor het milieu.

Je bent opzoek naar nieuwe apparaten en loopt één van die enorme winkels in met van ieder apparaat wel honderd modellen. Naast de verschillen van opties, kleur of grootte verschillen ze waarschijnlijk ook allemaal van energielabel. Voor apparaten lopen de energielabels van A+++ tot D. Labels met labels A, B,C en D mogen in sommige landen niet eens meer verkocht worden omdat ze zo enorm onzuinig zijn. Dat is niet alleen slecht voor het milieu maar ook voor jouw portemonnee dus eigenlijk is dat niet zo erg.

A+ is tegenwoordig voor koelkasten en vriezers al een onzuinig label, klinkt misschien vreemd maar omdat apparaten zo snel zuiniger worden is het logisch dat er steeds minder ‘goed genoeg’ is. Kies dus een koelkast of vriezer met een A+++ energielabel zo weet je in ieder geval dat het niet onnodig teveel energie verbruikt.

Auto’s hebben tegenwoordig ook verplicht een energielabel. Een auto met energielabel A verbruikt 20% minder brandstof dan een gemiddelde auto uit dezelfde klasse. Dat is niet alleen voordelig voor het milieu maar ook zeker voor de portemonnee.

Het energielabel van woningen loopt daarin tegen niet eens hoger dan A++, dus een woning met A++ is hartstikke goed. Woningen met een laag energielabel D,E,F en G beschikken vaak over een oude, onzuinige ketel en slechte isolatie. Om te zorgen voor een hoger energielabel is het raadzaam te kiezen voor isolatie. Dit is niet alleen goed voor een groener energielabel maar bespaart daarnaast ook geld en is bij verkoop zeer positief.